Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Concert: Muziek na de markt Amersfoort

17 maart 2018 @ 16:00 - 17:00

Muziek na de markt Amersfoort: Liedrecital door Marca Hanegraaff, sopraan en Peter Floor, gitarist.
Het programma “La Guerra y la Paz” bevat een afwisselende verzameling Spaanse en Portugese liederen, van componisten die leefden in vredestijd tot componisten die oorlog aan den lijve hebben ervaren.
Bijvoorbeeld de beroemde spaanse poëet en musicus Federico Garcia Lorca, die in 1936, aan het begin van de Spaanse burgeroorlog werd vermoord door de aanhangers van Franco.
Of de componist Enrique Granados, die in 1916 overleed doordat het schip “de Sussex” waarop hij en zijn vrouw zaten, werd doorboord door een Duitse onderzeeër.
Van Villa-Lobos staan “Modinha” (1912) en “Bachianas Brasileiras no.5” (1945) op het programma. Tussen de ontstaansperiode van deze twee stukken liggen de twee wereldoorlogen en het interbellum.
De sefardische liederen op dit programma waren al bekend in de tijd van Columbus. “Sefarad” betekent “Spanje” in het Hebreeuws en in het jaar dat Columbus Amerika ontdekte werd in Spanje het Alhambra-edict van kracht, dat zei dat zich geen jood meer op Spaans grondgebied mocht bevinden. Zware vervolgingen door de inquisitie volgden.
Een extra bijzonderheid in dit concert, is het instrumentaal intermezzo gecomponeerd door de gitarist Peter Floor. Floor schreef drie stukken naar verzetsgedichten uit de Tweede Wereldoorlog, waarvan “Avond in de cel” op het programma staat.

Promovideo: compilatie van concert 23 juni 2017 door Marca Hanegraaff en Peter Floor (gitaar):

Gegevens

Datum:
17 maart 2018
Tijd:
16:00 - 17:00
Evenement Categorie:

Locatie

Lutherse Kerk
Langestraat 61
Amersfoort, 3811 AC
+ Google Maps
Website:
www.luthersekerkamersfoort.nl